Verschillende typen glas

Door 11 september 2019Nieuws
Glas

Glas is er in werkelijk allerlei soorten en maten. We bedoelen hiermee niet alleen het verschil tussen HR en HR+ en HR++ glas of enkel glas en dubbel glas, maar echt de verschillende soorten glas. Maar welke soorten glas bestaan er eigenlijk allemaal? We geven een kleine opsomming van enkele typen glas!

Gelaagd glas

Gelaagd glas is glas waar een zogenaamd laagje pvb (dat is de afkorting van polyvinylbutyral) tussen is verwerkt. Dit is een doorzichtig en klevend laagje waardoor het glas niet snel uit elkaar zal spatten. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor situaties waarin scherven extra gevaarlijk kunnen zijn. Een veel gebruikte toepassing voor gelaagd glas is bijvoorbeeld het gebruik in autoruiten; deze glazen zullen niet snel barsten maar eerder een grote ster vertonen. Dankzij de kunststof laag in het midden van de twee delen van de ruit blijven de scherven op de plek waardoor het glas relatief veilig is.

Isolatieglas

Rain water dripping over a transparent window, between other small droplets of different shapes and sizes.

Een glassoort waar eigenlijk iedereen wel eens van gehoord zal hebben, is isolatieglas. Dit type glas wordt voor vrijwel alle nieuwe en gerenoveerde woningen gebruikt. Isolatieglas bestaat feitelijk uit twee verschillende ramen, dus eigenlijk uit twee enkele glazen tegen elkaar aan geplakt. Tussen de twee ramen bevindt zich een ruimte die met lucht gevuld kan worden. Soms wordt deze ruimte gevuld met een edelgas, waardoor de isolatiecapaciteit nog verder vergroot kan worden. Op die manier kan er nog meer op de energierekening worden bespaard dan het geval zou zijn als dit edelgas niet aangebracht zou worden en men bijvoorbeeld enkel lucht tussen de ramen laat zitten.